Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 40

Your favorite Apple, iPhone, iPad, iOS, Jailbreak, and Cydia site.


Thread: Error: Refreshing Data

  1. #1
    Question Error: Refreshing Data
    After updating Cydia to 1.0.3032-64, I got the following error.

    Method http has died unexpectedly!
    Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly
    (Repeated at least 3 times in the error message window)

    Would you please tell me how to fix it? Thank you!

    PS. iPod Touch 2G, 2.2.1
    Last edited by RosemaryMint; 2009-09-18 at 06:55 AM.

  2. #2
    i've got the same configuration, and the same problem with cydia ; cannot reinstall from cydia anymore.

  3. #3
    I had the same problem (2.2.1 3G). I think the fault is in Mobile Substrate. I patched the /Applications/Cydia.app/Cydia bash script to not start Cydia with "--substrate", and Cydia works fine now. You can do it via DiskAid (copy the file off and back) if SSH or Mobile Terminal aren't your cup of tea.

    Failing that, you need to remove Mobile Substrate by hand with DiskAid (/Library/MobileSubstrate/MobileSubstrate.dylib), or with "dpkg -r" or "apt-get remove" (SSH or MobileTerminal).

    Is there a way to force Mobile Substrate into Safe Mode? That would disable it and make removing it more straightforward.

    Quote Originally Posted by nospamboz View Post
    Is there a way to force Mobile Substrate into Safe Mode? That would disable it and make removing it more straightforward.
    It's in SBSettings, via the Power button. Get into Safe Mode, then Cydia will work and you can remove Mobile Substrate the normal way, or update it if Saurik gets a fix out soon.

    "There's always more than one way to do it."
    Last edited by nospamboz; 2009-09-18 at 01:34 AM. Reason: Automerged Doublepost

  4. #4
    Quote Originally Posted by nospamboz View Post
    It's in SBSettings, via the Power button. Get into Safe Mode, then Cydia will work and you can remove Mobile Substrate the normal way, or update it if Saurik gets a fix out soon.
    I tried the Safe Mode way, but no luck, Cydia acted exactly the same as in normal mode.

    There's something I forgot to mention in my first post. If I don't touch "Okay" in the error message window within about 0.5 second, I won't be able to close Cydia by Home button. However, I can Respring by using SBSettings.

    cydia.log as follows:

    Code:
    2009-09-18 04:01:28.559 Cydia_[53:613] Setting Language: en
    2009-09-18 04:01:29.016 Cydia_[53:613] MS:Notice: Installing: com.saurik.Cydia (478.29)
    2009-09-18 04:01:29.022 Cydia_[53:613] MS:Notice: Hooking: nlist()
    2009-09-18 04:01:29.271 Cydia_[53:613] MS:Notice: Loading: 
    /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/RotationInhibitor.dylib
    2009-09-18 04:01:29.317 Cydia_[53:613] MS:Notice: Loading: 
    /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/WinterBoard.dylib
    2009-09-18 04:01:29.330 Cydia_[53:613] WB:Notice: WinterBoard
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    2009-09-18 09:01:53.483 Cydia_[92:613] Setting Language: en
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    2009-09-18 09:02:11.003 Cydia_[98:613] Setting Language: en
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/http
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    Terminating in response to SpringBoard's termination.
    2009-09-18 09:03:56.127 Cydia_[115:613] Setting Language: en
    2009-09-18 09:03:56.603 Cydia_[115:613] MS:Notice: Installing: com.saurik.Cydia (478.29)
    2009-09-18 09:03:56.609 Cydia_[115:613] MS:Notice: Hooking: nlist()
    2009-09-18 09:03:56.922 Cydia_[115:613] MS:Notice: Loading: 
    /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/RotationInhibitor.dylib
    2009-09-18 09:03:56.967 Cydia_[115:613] MS:Notice: Loading: 
    /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/WinterBoard.dylib
    2009-09-18 09:03:56.980 Cydia_[115:613] WB:Notice: WinterBoard
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    E:[Method http has died unexpectedly!]
    E:[Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly]
    Last edited by RosemaryMint; 2009-09-18 at 06:47 AM. Reason: Automerged Doublepost

  5. #5
    Quote Originally Posted by RosemaryMint View Post
    After updating Cydia to 1.0.3032-64, I got the following error.

    Method http has died unexpectedly!
    Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly
    (Repeated at least 3 times in the error message window)

    Would you please tell me how to fix it? Thank you!

    PS. iPod Touch 2G, 2.2.1
    I had the same problem with the same configuration. I removed Winterboard and both the "http method" error and "dpkg" error were gone when i refreshed Cydia or removed any installed packages.

    It's too bad since I depend on Winterboard for themes.

    Winterboard 0.9.2993-1
    Mobile Substrate 09.3043-1
    Cydia Installer 1.0.3044-65

  6. The Following User Says Thank You to spook75 For This Useful Post:

    RosemaryMint (2009-09-19)

  7. #6
    Quote Originally Posted by spook75 View Post
    I had the same problem with the same configuration. I removed Winterboard and both the "http method" error and "dpkg" error were gone when i refreshed Cydia or removed any installed packages.

    It's too bad since I depend on Winterboard for themes.

    Winterboard 0.9.2993-1
    Mobile Substrate 09.3043-1
    Cydia Installer 1.0.3044-65
    I removed Winterboard, and Cydia was back to normal.
    However, Springboard has become not so good looking.
    Hope there will be a better solution soon.

  8. #7
    Quote Originally Posted by RosemaryMint View Post
    I removed Winterboard, and Cydia was back to normal.
    However, Springboard has become not so good looking.
    Hope there will be a better solution soon.
    Glad to know it work for you.

    After I searched extensively via Google and other related forums, I realized that there are very few others experiencing the same problem. Not sure if the demand is large enough for the developers to react quickly.

    I wonder if the upgrading order (Winterboard, Cydia Installer, Mobile Substrate) has anything to do with this.

    I also had the same problem with an iPhone 2G running on FW2.2.1. Perhaps, it is just FW2.2.1?

    Quote Originally Posted by RosemaryMint View Post
    I removed Winterboard, and Cydia was back to normal.
    However, Springboard has become not so good looking.
    Hope there will be a better solution soon.
    Here's a solution to get Winterboard working again:

    I just rolled back to Mobile Substrate 0.9.3005-1 (the previous version before all the errors) via AutoInstall. I SSHed using Fugu and copied in the mobilesubstrate_0.9.3005-1_iphoneos-arm.deb to /root/Media/Cydia/AutoInstall/. Make sure you set permissions to 0755. Then reboot and dance (optional).

    And now the combination of all three below works like a charm.

    Winterboard 0.9.2993-1
    Mobile Substrate 09.3005-1
    Cydia Installer 1.0.3044-65

    Good Luck!
    Last edited by spook75; 2009-09-19 at 09:08 PM. Reason: Automerged Doublepost

  9. The Following 7 Users Say Thank You to spook75 For This Useful Post:

    Chaotican (2010-04-24), dochtml (2010-02-23), EdmundGerber (2009-10-10), gmoctav (2009-09-28), RosemaryMint (2009-09-20), SuperSoul (2010-03-08), wolverine3344 (2010-06-10)

  10. #8
    Quote Originally Posted by spook75 View Post
    Here's a solution to get Winterboard working again:

    I just rolled back to Mobile Substrate 0.9.3005-1 (the previous version before all the errors) via AutoInstall. I SSHed using Fugu and copied in the mobilesubstrate_0.9.3005-1_iphoneos-arm.deb to /root/Media/Cydia/AutoInstall/. Make sure you set permissions to 0755. Then reboot and dance (optional).

    And now the combination of all three below works like a charm.

    Winterboard 0.9.2993-1
    Mobile Substrate 09.3005-1
    Cydia Installer 1.0.3044-65

    Good Luck!
    Cool!! It worked!
    Thank you~ (dancing)

    I also removed the update badge by modifying the version number of mobilesubstrate in /private/var/lib/dpkg/status.

  11. #9
    I am having the same problem, I think, cydia opens fine and I can download whatever I want. However, the stupid packages will not refresh so I cannot get the newest packages to display on the changes section. I tried deleting big boss repo and a few others and then reinstalling them to no avail. I heard that big boss was down for a while so I don't know if that had something to do with it. Anyways any help would be appreciated.
    p.s. iphone 2g running 3.0

  12. #10
    Had the same problem. Iphone 3G Firmware 2.2.
    After updating Winterboard, Cydia Installer, Mobile Substrate in one role cydia always showed the "Method /usr/lib/apt/methods/http did not start correctly" error.
    The simple solution spook75 already posted is just roll back to Mobile Substrate 0.9.3005-1. That's all.

  13. #11
    Default Same
    Quote Originally Posted by spook75 View Post
    Glad to know it work for you.

    After I searched extensively via Google and other related forums, I realized that there are very few others experiencing the same problem. Not sure if the demand is large enough for the developers to react quickly.

    I wonder if the upgrading order (Winterboard, Cydia Installer, Mobile Substrate) has anything to do with this.

    I also had the same problem with an iPhone 2G running on FW2.2.1. Perhaps, it is just FW2.2.1?



    Here's a solution to get Winterboard working again:

    I just rolled back to Mobile Substrate 0.9.3005-1 (the previous version before all the errors) via AutoInstall. I SSHed using Fugu and copied in the mobilesubstrate_0.9.3005-1_iphoneos-arm.deb to /root/Media/Cydia/AutoInstall/. Make sure you set permissions to 0755. Then reboot and dance (optional).

    And now the combination of all three below works like a charm.

    Winterboard 0.9.2993-1
    Mobile Substrate 09.3005-1
    Cydia Installer 1.0.3044-65

    Good Luck!
    Hello i have same problem i have a Iphone 3g 16 gb, and i cant load op cydia or install programs or add an source.
    I didnt understand how you did that?
    I can OpenSSH from my pc(windows), but i cant find /root/Media/Cydia/AutoInstall/?
    Im using WinSCP too openssh ?

    Cheers

  14. #12
    If the locations do not exist, then create the folders yourself. Create Cydia inside of the root/Media folder, then create AutoInstall inside of the Cydia folder. Right click on each folder and ensure the permissions are set to 0755.

    BTW - a huge thanks to spook75. This is something I've been wrestling with since the day I grabbed that updated mobilesubstrate. Hats off to you, bud!

  15. #13
    Quote Originally Posted by EdmundGerber View Post
    If the locations do not exist, then create the folders yourself. Create Cydia inside of the root/Media folder, then create AutoInstall inside of the Cydia folder. Right click on each folder and ensure the permissions are set to 0755.

    BTW - a huge thanks to spook75. This is something I've been wrestling with since the day I grabbed that updated mobilesubstrate. Hats off to you, bud!
    Thx for the respons, I have now created the folders and the permission is 0755, What now?

  16. #14
    I'd thought you'd puzzle it out from there, but no one has linked where to get the older mobilesubstrate.

    Grab the version mentioned above, here...

    Index of /debs/

    Put the correct file in your newly created AutoInstall folder, then reboot your gizmo. Let us know what happens after that - success! or something else...

  17. #15
    i have 2G IPHONE RUNNING 3G FIRMWARE JUST INSLALLED WINTERBOARD APP FROM CYDIA, NOW CYDIA WILL NOT OPEN AND CAN NOT DELETE WINTERBOARD NEED HELP TO RESOLVE PROBLEM

    Quote Originally Posted by gortiz411 View Post
    i have 2G IPHONE RUNNING 3G FIRMWARE JUST INSLALLED WINTERBOARD APP FROM CYDIA, NOW CYDIA WILL NOT OPEN AND CAN NOT DELETE WINTERBOARD NEED HELP TO RESOLVE PROBLEM
    Last edited by gortiz411; 2009-10-11 at 05:51 AM. Reason: Automerged Doublepost

  18. #16
    Quote Originally Posted by EdmundGerber View Post
    If the locations do not exist, then create the folders yourself. Create Cydia inside of the root/Media folder, then create AutoInstall inside of the Cydia folder. Right click on each folder and ensure the permissions are set to 0755.

    BTW - a huge thanks to spook75. This is something I've been wrestling with since the day I grabbed that updated mobilesubstrate. Hats off to you, bud!
    You're welcome!

    It seems like the last compatible version of Mobile Substrate for FW2.2.1 is Mobile Substrate 09.3005-1. Even the last update (Mobile Substrate 09.3051-1) spawned "dpkg" errors after updating.

    I had to revert back to the trusty ole Mobile Substrate 09.3005-1 version.

    All is good now.
    Last edited by spook75; 2009-10-13 at 05:02 PM. Reason: typo

  19. #17
    Thanks for the heads up re: the latest version. I was going to give that a shot - just in case.

    I'll happily continue using 2.2.1 until all the 3.x issues are sorted. My gizmo is working just fine...

  20. #18
    Default Mobile substrate rollback
    I had the same problem with cydia on an iphone 2g with v2.2.1. I rolled back to .09.3005-1 as listed above and problem seems to be solved. Thanks for the info.

  21. #19
    i dont know were to go to change them were do u???

  22. #20
    Many thanks. It worked pretty fine on a iTouch 1G FW 2.2.1.

    I just had to create that new dir /root/Media/Cydia/AutoInstall/ to put the older version of mobile substract. Thanks again!

Page 1 of 2 12 LastLast
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •